Skip to main content

Over Brunhilde van der Sluijs

Ik ben Brunhilde van der Sluijs. Ik help onderwijsbestuurders en scholen bij het versterken van professionaliteit en leiderschap in hun organisaties. Ik geloof in de mogelijkheden van mensen om te groeien in hun werk, kwaliteiten in te zetten, resultaten te behalen. Op die manier wil ik bijdragen aan de ontplooiing van kinderen en jonge mensen, investeren in een betere toekomst.

Ik ben van de verbanden en de verbintenissen, zorgen dat anderen het met elkaar beter doen en beter hebben. Ik kan enorm genieten van de opluchting en vreugde die je ziet als mensen een nieuwe vonk ervaren, in zichzelf of in de samenwerking; als ze ontdekken dat ze weer kunnen gaan bouwen. Ik ga voor effectief en creatief samenwerken op basis van innerlijke kracht.

Ervaring

Ik combineer ruim 25 jaar onderwijskundige en organisatiekundige expertise en ervaring. Voor ik mijn adviesbureau startte werkte ik in het bedrijfsleven en de onderwijsbegeleiding.

Ik heb voor en met meer dan 300 scholen gewerkt. Scholen van allerlei signatuur. De meeste in het PO. Ik was en ben coach van leerkrachten, teams, leidinggevenden en bestuurders. Op het gebied van (persoonlijk) leiderschap, samenwerking, lerende organisatie, visie- en kwaliteitsontwikkeling; allerlei maatwerktrajecten op het gebied van HRD, leiderschaps- en organisatieontwikkeling.

Ik ondersteunde tientallen besturen en directies in de vorm van procesbegeleiding bij teamsessies, leiderschapsadvies, bij het opzetten van kwaliteitssystemen en andere vormen van organisatieontwikkeling.

Ik ben gecertificeerd voor meerdere aanpakken, methoden en instrumenten en werk graag methodisch, maar nooit alleen maar instrumenteel.

Aanpak

Als ik voor je werk, dan begin ik met kijken, luisteren en samenvatten. Ik ontwerp ontmoetingen en activiteiten die zorgen dat mensen stap voor stap naar een helder resultaat toewerken. Bij voorkeur zo dat ik daar zelf niet bovenop zit, ik zet je zelf in je kracht en aan het werk. Ik werk ontwikkelgericht, kijk waar energie zit en sluit uitnodigend aan. Wie onveiligheid creëert of tolereert confronteer ik met de impact die zo’n houding heeft.

Daarnaast zoek ik ook altijd de lichtheid, zodat mensen na een sessie met energie weer door kunnen. Ik kan dingen met elkaar in lijn brengen en zie dingen samenvallen die een ander soms nog niet ziet, bijvoorbeeld lijnen tussen inhoud, personeel en organisatie.

Als het nodig is verwijs ik met plezier naar anderen in mijn netwerk. Ik ben altijd bereid om even te sparren, of informatie te delen. Dat hoeft niet meteen tot een factuur te leiden. Het begint met menselijk contact en de ander bepaalt of en wanneer hij met mij een stap verder wil zetten.

Mijn professionele ontwikkeling

Mijn eigen ontwikkeling verloopt van helpen in en om het klaslokaal naar ondersteuning bij het versterken van bestuurlijke en organisatorische kwaliteit in onderwijsorganisaties. Ik werk steeds meer op strategisch vlak en steeds meer voor leidinggevenden en bestuurders.

Mijn interesse gaat uit naar nog meer werken op bovenschools niveau, meer met groepen directeuren en bestuurders. Ik zie bestuurders hard werken en ik heb daar wat te brengen. Daarnaast ben altijd met ontwikkeling van mijn vak bezig. Ik lees veel en Ik werk graag vanuit de inhoud.

En over mij persoonlijk

Ik woon samen met mijn partner in Doorn aan de voet van de Utrechtse heuvelrug. In mijn vrije tijd wandel ik graag in de omgeving. In de zomer maak ik ook fietstochten. Ik ben een echte ‘mooi weer fietser’. Ook ben ik jaarrond te vinden in mijn moestuin. Het zaaien, wieden en oogsten helpt me om mijn gedachten te ordenen en te ontspannen. Veel mentale voorbereiding voor mijn werk doe ik terwijl ik onkruid wied. En van alle oogst maak ik graag smakelijke gerechten. 

Een andere grote hobby is beeldhouwen. Dat doe ik sinds een jaar of tien en ik vind het heerlijk om een brok steen om te vormen tot een beeld. Langzaamaan verandert mijn tuin in een beeldentuin. Verder houd ik ervan musea en galeries te bezoeken en rond te struinen in oude steden. Je ziet me dan vaak naar boven kijken, naar alle gevelstenen die eeuwen geleden in de muren gemetseld werden. En tot slot, maar zeker niet het minst belangrijk, breng ik graag tijd door met goede vrienden of doe ik leuke dingen met mijn drie geweldige nichtjes.

Partners

EduGroei werkt samen met Edufit

Edufit verzorgt activiteiten waarbij onderwijskunde, didactiek en activerend opleiden centraal staan. In samenwerking met Lia Bijkerk van Edufit geef ik geregeld cursussen activerend lesgeven aan docenten in het HBO.

EduGroei werkt samen met Hetsen en Visschers
Bij teamtrajecten waar het gaat over onderlinge feedback en feedforward en communicatie met ouders werk ik graag met trainingsacteur. Zij zorgen voor realistische oefensituaties. Dat doe ik samen met training- en acteursbureau Hetsen en Visschers.