Skip to main content

Cursus van 3 dagdelen van 3 uur

Het Enneagram

Het beste van jezelf inzetten in je werk op school

Zelfkennis en inzicht in anderen is mooi, maar het is nog mooier als dit een positieve impuls geeft aan de versterking van samenwerking met collega’s. In de cursus over het Enneagram krijg je meer zicht op de kern van jouw persoonlijkheid. Samen met de andere deelnemers in de cursus bespreken we wat ieder belangrijk vindt in het werk, wat ieders kwaliteiten zijn en hoe die bij teamwerk goed tot zijn recht kunnen komen. 

Het enneagram laat je het beste van jezelf inzetten op school

Mission nine, het werkboek over het Enneagram

Bij de cursus gebruiken we een werkboek dat speciaal is geschreven voor leerkrachten, IB’ers en onderwijsassistenten in het primair onderwijs.

Behalve dat we bespreken hoe je als collega’s samenwerking kunt bevorderen, komt aan de orde hoe interactie tussen jou (met jouw persoonlijkheid) en leerlingen (met hun persoonlijkheid in ontwikkeling) eruit kan zien. En hoe je ervoor kunt zorgen dat leerlingen zich ontwikkelen in hun eigen persoonlijkheidsessentie.

Werk je met jonge kinderen (onderbouw), dan ligt het accent in de cursus vooral op jouw gedrag. Werk je met oudere leerlingen (bovenbouw), dan kijken we daarnaast ook naar de zich ontwikkelende persoonlijkheid van de leerling. En volg je de cursus met het gehele team inclusief schoolleiding, dan besteden we ook aandacht aan de interactie tussen team en schoolleiding en hoe die verder te optimaliseren.  

De cursus begint met enkele voorbereidingsopdrachten die je thuis doet. Daarbij leer je jouw enneagramtype al een beetje kennen. Dit inzicht vormt het startpunt van de cursusbijeenkomsten.

Praktische informatie

Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor teamleden en schoolleiding in het primair onderwijs.

Niveau
Basiskennis rondom communicatie wordt als bekend verondersteld. Dit is een verdiepingscursus.

Tijdsinvestering
De tijdinvestering voor deze cursus is 1 uur voorbereiding en 3 dagdelen cursus.

Kosten
De kosten van deze cursus zijn afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie waar de cursus plaatsvindt. 

Cursusinhoud op hoofdlijnen

  • Dagdeel 1
    De kern van je persoonlijkheid
  • Dagdeel 2
    Teamwerk met gebruik van ieders kwaliteiten
  • Dagdeel 3
    Het Enneagram benutten in het werken met leerlingen

Cursusleider

Deze cursus wordt gegeven door Brunhilde van der Sluijs

Brunhilde heeft ruim twintig jaar ervaring in het werken met schoolleiding en teams in het PO, onder andere rond aspecten van teamsamenwerking en -communicatie, (persoonlijk) leiderschap en communicatie met ouders.