Skip to main content

Workshop van 1 dagdeel (4 uur)

Workshop: 'Leuk, ik mag een workshop geven'

‘Leren van elkaar’ met gebruik van een professionele leergemeenschap of op een andere manier georganiseerd, is hot in het onderwijs. Steeds meer schoolorganisaties vragen aan medewerkers om hun expertise met collega’s te delen via het verzorgen van workshops of cursussen van meerdere bijeenkomsten. 

IB’ers en specialisten begeleiden dan leerprocessen binnen de eigen school. Steeds vaker worden zij ook ingeschakeld als docent bij de cursussen die organisatiebreed georganiseerd worden. Dat is ontzettend leuk en goed. Uit onderzoeken blijkt dat het leren van deskundige collega’s leidt tot verbetering van de werkkwaliteit. Maar lesgeven aan volwassenen is niet zomaar hetzelfde als lesgeven aan kinderen.

Activerend lesgeven aan collega’s: je leert van elkaar

Leer jouw theorie activerend presenteren

In deze workshop van 1 dagdeel leer je om een eigen workshop te ontwikkelen waarin je aandacht besteedt aan:

  • Het aansluiten op de startsituatie van je deelnemers
  • Uitnodigen tot reflectie
  • Activerend presenteren van jouw theorie
  • Geven van opdrachten waar de deelnemers in hun werkpraktijk wat mee kunnen

Ter voorbereiding van de workshop bepaal je wat het onderwerp wordt van de workshop die jij zelf gaat geven. De materialen/theorie/werkvormen die je al in gedachten hebt, neem je (digitaal) mee. Tijdens deze workshop van EduGroei maak je de hoofdlijn voor jouw eigen workshop.

Je kunt ook deelnemen als je een al eerder ontwikkelde workshop wilt actualiseren.

Praktische informatie

Voor wie
Deze workshop is bedoeld voor professionals in het primair onderwijs die zelf een workshop (gaan) geven aan collega’s, bijvoorbeeld op een personeelsdag van de stichting.

Niveau
Deze workshop is zowel geschikt voor deelnemers die nog nooit een workshop gegeven hebben aan collega's als voor deelnemers die al enige ervaring hebben.

Tijdsinvestering
De tijdinvestering voor is ongeveer 1 uur voorbereiding, 4 uur volgen van de workshop en ongeveer 2 uur voor het finetunen van de eigen workshopn.

Kosten
Kosten zijn afhankelijk van de grootte van de groep en de locatie waar ik deze workshop geef. Ik geef deze workshop alleen 'incompany'. 

Inhoud

  • Bepalen van het doel van je workshop. Wat wil je de deelnemers leren?

  • Opzetten van de hoofdlijn van jouw workshop

  • Kiezen van relevante en activerende werkvormen

  • Aandacht voor de locatie, zaalgrootte, benodigde hulpmiddelen en meer

    Bepalen van de titel van je workshop en de tekst voor een eventueel programmaboekje


Cursusleider

Deze cursus wordt gegeven door Brunhilde van der Sluijs.

Brunhilde heeft ruim twintig jaar ervaring in het werken met schoolleiding en teams in het PO, onder andere rond aspecten van teamsamenwerking en -communicatie, (persoonlijk) leiderschap en communicatie met ouders. Daarnaast is zij gespecialiseerd in het geven van cursussen didactiek aan leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs en docenten in het hoger beroepsonderwijs.